Upp och ner

Jag kunde väl aldrig ana att det skulle vara såhär svårt, jobbigt och oroligt att vara gravid. När man kämpar tror man att så fort plusset kommer så blir allt automatiskt solsken och allt kommer bli bra, men för mig har det i alla fall inte varit så..

I helgen som varit hade jag väldigt ont, mer än den vanliga växtvärken som kan komma och gå lite. Det gjorde ont i ryggen, livmodern och strålade ner i benen samtidigt. Försökte intala mig själv att bebisen hade en riktig tillväxtperiod men det kändes inte alls bra. 

På måndagmorgonen när jag gick upp och skulle kissa rann det rött blod tillsammans med långa slemtrådar som hängde ner…panik. Istället för att åka till jobbet blev det gynakuten. Kände mig helt uppgiven och grät, vi fick komma in och vänta i ett vilorum istället för väntrummet så att jag kunde ligga ner. Jag vågade nästan inte röra mig för det kändes som att allt skulle komma ut om jag krystade till, det gjorde så ont. 

Ultraljudet hos läkaren visade ett levande foster…jag trodde knappt att det var sant. Blödningen verkade komma från moderkakan som ligger kant i kant med ”utgången”. Det fanns också en blodansamling i livmodern på ca 1,5 x 2 cm. Jag blev inlagd på avdelningen hela dagen och över natten för observation, men som de säger kan man inte göra något eller förhindra om det skulle bli ett missfall så jag fick bara ligga där. 

På tisdagsmorgonen kändes det lite bättre och jag blev utskriven, men fel hade jag.. Det fortsatte att blöda rött blod hela tisdagen, så fort jag rörde mig eller reste mig upp kände jag att det rann. På onsdagen var det samma sak och vi åkte in till gynakuten igen. Där var det så lång väntetid så det var inte ens lönt, vi hade inbokat en tid för KUB-testet på eftermiddagen så det var bättre att vi väntade på den. 

Vi satt på sjukhuscafét och väntade, hela tiden gick jag in på toaletten och torkade blod, bytte binda.. Jag mådde så dåligt och kände mig så långt under ytan, att jag strax innan det var vår tur sa till min sambo att det kanske är lika bra om den är död, jag orkar ändå inte mer.. Usch förbjudna tanke men jag är så psykiskt nedbruten. 

KUB-ultraljudet gick jättebra och allt såg helt exemplariskt ut med bebisen, helt rätt storlek, bra mängd fostervatten och den rörde sig mycket. Nackspalten var ca 1,4 mm och vi fick den fantastiska siffran 1:20000. Den var så himla fin där den skuttade runt men tyvärr var det svårt att vara glad där jag låg med min nerblodade binda.

Vi fick en remiss från ultraljudsavdelningen och så var det raka vägen in på gynakuten igen. Tror att vi var på sjukhuset i totalt 7 timmar. VUL:et konstaterade samma som innan, moderkakan ligger i framvägg och lågt ner. Inte mycket att göra men jag fick tranexamsyra i tabletter att äta som kanske kan hjälpa att stoppa blödningen, och en återbesökstid om en vecka.

Jag tyckte att tabletterna hjälpte igår kväll och vågade t o m sova utan binda (så himla skönt!) men imorse rann det blod som bara den igen. Hoppas att det avtar snart, jag har redan tagit två omgångar av tabletterna. Får panik av att se blodet. 

Känner mig så himla rädd och ledsen. Detta skulle varit sista veckan på jobbet och jag skulle slutföra en massa saker, men det gick ju åt helvete kan man säga. Sen ska man försöka ha en trevlig semester med, men det är ju lite svårt.. Jag är orolig för att blödningarna ska reta livmodern så att tappen öppnar sig och fostret stöts ut, eller att det ska förtunna hinnorna så att vattnet går. Rädd för sena missfall och alldeles för tidiga förlossningar. 

Min sambo tycker att nu är allting bra och vi vet en anledning till varför det blöder, då behöver jag inte tänka på det mer (!) Han tycker också att jag ska sluta läsa på nätet och vill inte veta någonting om riskerna som är förknippade med detta, så vi står ganska långt ifrån varandra nu. 

En helt annan sak, wordpressappen verkar ha hängt upp sig? Jag får bara upp gamla inlägg från ca två dagar sedan.

Jaja…just det, vecka 12+6 idag så imorgon börjar vecka 14. 

Hoppas att ni som läser mår bra och får njuta av solen! ☀️

Annonser

9 reaktioner på ”Upp och ner

 1. Ditt blödande låter som vad som hände min svägerska. Jag tror hon kallade det för ”Föreliggande moderkaka”. Hon blödde genom hela graviditeten typ, och var sjukskriven de sista månaderna för att hon inte kunde gå.
  Men ut kom en välmående liten pojk! Så jag hoppas att det går lika bra för er, men att du inte har det lika jobbigt.
  Önskar dig all lycka!

  Min WordPress-app har också problem. Funkar inte att installera om, då det är en bugg i senaste versionen.

 2. Tack vad snällt…ja det stämmer, är nog ungefär samma sak. Föreliggande är när den ligger helt över utgången. Verkar som att det går bra för många men är väldigt påfrestande 😦 Jag lyckades logga ut och in igen på wp-appen, och då uppdaterades allt plötsligt! Kram

  • Hej Karin! Vad gullig du är som frågar. Jag gör allt annat än njuter tyvärr, blöder som ett såll och har eländiga smärtor men bebisen lever fortfarande och ingen kan hitta något direkt fel. Så får bara fortsätta att vänta och se vad som händer. Hoppas allt är bra med dig, kram

   • Men vad jobbigt för dig! :/ stackars dig. Tur att bebis är okej! ❤ men kan tänka mig att blödningar oroar en…. Vet läkarna varför du blöder? Vilken vecka är du i nu? Kämpa på och lycka till med allt! Jag har just nu semester och även ledighet fr ivf, det känns skönt just nu! 🙂 kram!

 3. Karin: Nej det verkar inte finnas någon uppenbar anledning…har varit på massor med UL/VUL men allt ser ”bra” ut. Men missfallsrisken är ju högre, är sjukskriven och bara vilar (och oroar mig). Är i vecka 17, 16+2 idag..
  Det låter skönt med en paus! Hoppas det kommer gå bra med ert nästa försök 🙂 kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s