Nya riktlinjer IVF

Fr o m fredagen 27 mars finns nya, nationella, riktlinjer gällande IVF behandlingar. Samma villkor ska gälla alla oavsett var man bor och det är ju bra (borde alltid ha varit självklart?)

Bland annat försvinner kravet på gemensam folkbokföringsadress i två år. Detta är jättebra, bara aningens irriterande för min egen del eftersom vi annars kunde börjat förra året om inte detta kravet funnits.. Men positivt för alla som väntar på grund av detta.

Sedan ska alla med medicinska förutsättningar för det erbjudas tre behandlingar (äggplock) med återförande av alla befruktade ägg från varje behandling.

Det är ju bra för de personer som får många befruktade ägg, eftersom man får alla frysförsök ”på köpet”, men tänk vad fruktansvärt att genomföra en behandling med äggplock och allt men det kanske inte blir någon befruktning eller återföring? Då är ändå ett försök förbrukat om jag förstår det rätt. På så sätt känns det ändå lite orättvist.

På grund av detta var jag ännu oroligare när de ville odla vidare våra embryon till dag 5, eftersom jag tänkte att jag hellre hade satt tillbaka något dag 2/3 och i alla fall haft en chans, än ingenting dag 5 och ha slösat bort ett försök. Det hade känts ironiskt att göra IVF men ha 0% graviditetschans (vi har haft samlags”förbud”) den månaden, sämre chans än en vanlig månad..

Ingen på kliniken har överhuvudtaget nämnt detta eller informerat om de nya riktlinjerna utan jag har läst det på deras hemsida. Jag antar att vi omfattas av det eftersom vi påbörjade vår behandling i april men jag vet inte hur det kommer bli för de par som hamnar emellan. 

Annonser

3 reaktioner på ”Nya riktlinjer IVF

 1. Hej!

  De hade inte jag heller hört om. Kanske för att vi har tre försök. Men vad jag har förstått så var det så tidigare att om ett försök gav noll ägg så räknades det inte som ett försök. Nu gör det alltså det?

  Tack för informationen 😉 Kramar

  • Hej! Ja, jag tolkar det som att det räknas som ett försök ändå! Har dock inte frågat och fått det bekräftat. Här i Skåne var det tidigare poängsystem (alla får 6 poäng, färsk ET kostade 2 poäng och FET kostade 1 poäng) så kunde bli max 3-5 insättningar. Nu kan det bli många fler, om man har tur och får till frysen vill säga. Man kan ju grubbla sig fördärvad 🙂
   Kram

   • Ok! På det sättet är det ju bra att de har bytt system. Här i Stockholm får man ju tre hela försök och alla i frysen till varje försök (om man får några vill säga). Det var lite orättvist tycker jag – för alla som inte bodde i ett sådant län! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s